Parker i staden

Kring staden  finns några fina områden som tex Höje ås dalgång i söder, Rinnebäcksravinen i väster, Nöbbelövs mosse och Sankt Hans backar i norr som man inte bör missa. De tre mest populära parkerna i Lund är Stadsparken, Lundagård och Botaniska trädgården. Botaniska trädgården är en prunkande oas med anor ifrån 1600-talet som erbjuder cirka 7000 arter på en yta av 8 hektar. I parken finns även ett växthus som har öppet för allmänheten och kan erbjuda spännande exotiska växtmiljöer. Välkommen att ta med picknic korgen och slå er ned i de härliga miljöerna. 

Populära natur- och strövområden

Lundabornas stora rekreations- och motionsområde är Skrylle ute vid Dalby. Skrylleområdet utgörs av ett antal naturreservat som binds samman av leder och stigar. På stigarna samsas stavgående pensionärer, barnvagnsfamiljer, löpare och naturälskare. Sammanlagt söker runt 800 000 människor sig ut hit varje år vilket gör Skrylle till ett av de mest välbesökta friluftsområden i landet. Vid Skryllegården finner du även ett av Sveriges mest besökta naturum med ett spännande säsongsprogram för hela familjen. Vill du veta mer om Skrylle titta gärna in på www.skrylle.se.

Läs mer om Dalby Söderskog här.

Ladda ner broschyr och karta om Skrylle här

Se program för Skrylle naturum här

Natur för alla

Välkommen in på turistbyrån i Lund för att hämta ett exemplar av boken Natur för alla. Boken är en guide till naturen i och omkring Lund och innehåller även särskild information om tillgängligheten.  

Skåneleden

Skåneleden är en vandringsled i södra Sverige som sträcker sig genom det vackra skånska natur- och kulturlandskapet. Leden är över 100 mil lång och är uppdelad i fem delleder, totalt 89 etapper. Vissa av etapperna knyts ihop och gör det möjligt att göra rundvandringar. Längst med lederna kommer du att bjudas på vidunderliga utsiktplatser, djupa dalar, gröna skogar och långa vita stränder. 

 

Enklare lägerplatser med vindskydd och toalett finns tillgängliga utmed ledsystemet. Ofta finns också möjligheten till annat boende, som vandrarhem och B&B, i anslutning till leden.

 

Nord till sydleden är den led som går igenom Lunds Kommun. Vare sig du är du en riktig vandringsveteran eller en grön rookie ger Lunds Skåneled dig en utmaning. Ta sträckan längs en gammal banvall och passera det flacka landskapet, bestig istidens rullstensåsar och få milsvidv utsikt. Karta kan du köpa på Lunds Turistbyrå!

 

För mer information om Skåneleden gå in på www.skaneleden.se 

Sveriges nationalparker

Sveriges 29 nationalparker representerar en storslagen helhet av olika landskapstyper. Här kan du vandra i Söderåsens lummiga bokskogar eller i Sareks mäktiga fjäll, uppleva myllrande korallrev i Kosterhavet, böljande sanddyner på Gotska Sandön och trollska skogar i Tiveden.

 

Vill du veta mer om Sveriges nationalparker kan du besöka www.sverigesnationalparker.se