©Mathias Sterner

Hemliga rum-Lundagård

Lundagård är mycket mer än en park. Här finns hela den akademiska lundakulturen och under marken finns spår av medeltida historia.I Universitetshuset möter vi arkitekten Helgo Zettervall och i Kungshuset förflyttas vi tillbaka till det sena 1600-talets Lund med biskop Peder Winstrup och kung Karl XI. Tillsammans med statens fastighetsverk (SFV) gläntar vi på flera dörrar som varit stängda alltför länge. Passa på, när mörkret sänker sig låses dörrarna igen.

 

Den 28 maj mellan 10-16 kommer man i Lund bland annat kunna upptäcka Lundagård, Kungshuset och Universitetshuset.

 

Läs mer på Statens fastighetsverks hemsida här. 

 

 

Trädförnyelse och konst i Lundagård

Trädförnyelsen: Annika Rydén och Lena Löfgren-Uppsäll från SFV berättar om arbetet med trädförnyelsen i Lundagård. Föreläsningarna har begränsat antal platser och tar ca 20 minuter. Föreläsningarna är gratis men biljett måste hämtas i SFV-tältet i Lundagård. Start kl: 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 14.30, 15.00, 15.30

Plantering av Linnélind i Lundagård: Klockan 13.00 planteras en Linnélind i Egentliga Lundagård. Det är en symbolisk efterträdare till Lidbecks alm som tidigare växte här och ingick i almallén. Den omgav ursprungligen Processionsgången i Lunds första botaniska trädgård, som just anlades i Lundagård. Erik Gustav Lidbeck var dess första professor, eller Praefectus Horti Botanici, lärljunge till Carl von Linné.

Den Linnélind som planteras är en stickling från en gammal lind i Carl von Linnés hemtrakter i Småland. Sticklingen har tagits och kultiverats av Rune Bengtsson vid SLU i Alnarp. Den planterades Linnéåret 2007 i Lunds botaniska trädgård och har sedan dess stått där på tillväxt. 

Linnélinden ska stå som en symbolhandling för den samverkan som krävs idag och i framtiden, mellan de parter som ansvarar för förvaltning och vård,helheten i området.

Utforska konsten i Lundagård: Skissernas Museum erbjuder familjeaktiviteter i Lundagård där man både kan lära sig mer om skulpturerna på området och använda fantasin för att visa hur konstverk och byggnader skulle se ut om vi själva fick bestämma. Prova att färglägga Kungshuset som en graffitikonstnär, gå på skulpturjakt med hjälp av bildledtrådar eller skissa vidare på statyerna av historiska personer.

Museets konstpedagog kommer finnas på plats. Samling vid tältet vid Univeristets fontänen.

Byggnader att besöka under dagen

                                                                                                                                                                                           

©Leif Johansson, Xrayfoto AB

Universitetshuset

Välkommen in i Universitetshuset och upplev det vackra trapphuset och den magnifika Aulan. Under dagen får alla besökare även en unik chans att kika in i rektorsrummet. Tänk på att det kommer att vara begränsat antal personer som kan gå in samtidigt, kö utanför entrén till Universitetshuset. Öppet mellan 10-16. 

 

Aulan: Anders Bodin, kulturarvsspecialist SFV, berättar om Universitetshuset och Helgo Zettervall. Föreläsningarna startar: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30. och 15.30.  På engelska kl 15.30. Föreläsningarna har begränsat antal platser och tar ca 20 minuter. Föreläsningarna är även gratis.  

©Peter Westrup

Kungshuset

Carolinasalen: Historiska museets utställning om biskop Peder Winstrup


Aulan: Föreläsningar av Göran Larsson, f.d. museichef Malmö museer om slaget vid Lund kl.11.00, 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00. Per Karsten, museichef Historiska museet föreläser om Kilian Stobaeus, 12.30 och 14.30.

Föreläsningarna tar ca 20 minuter, begränsat antal platser. Föreläsningarna är gratis men biljett hämtas i SFV-tältet i Lundagård. 

 

Tornet i Kungshuset: Välkommen upp i Kungshusets torn! Ta den smala trappan upp och kika på Lundagård från ovan. Då trappan är lite ojämn så kan endast några åt gången få gå upp, kö nedanför trappan/utanför. 

 

Statens fastighetsverk, SFV berättar om husets historia och den planerade ombyggnaden av Kungshuset. Historiska museet kommer även visa bildspel.

Historiska museet

Under den 28 maj kommer Historiska museet har öppet 10-16 och har fri entré hela dagen.                                                                                     

 

De kommer även erbjuda en mängd olika aktiviteter:

 

  • Visning av hur en arkeologisk utgrävning går till
  • Visning av Zoologiska avdelningen 
  •  Visning av Kilian Stobaeus kuriosakabinett
  • Skattjakt i Lundagård för familjen
  • Föreläsning om Krafts torg, som under medeltiden var domherrarnas kapitelgård, mittpunkten för hela den nordiska kyrkoprovinsen. Från reformationen och fram till rivningarna i början av 1800-talet användes området som stadens förnämsta kyrkogård, samt för biskopsgården.
Elding Oscarson

Visning av Skissernas museums ombyggnad

Följ med på en visning av Skissernas museums ombyggnation. Den 28 januari 2017 öppnar Skissernas Museum igen men du har redan nu möjlighet att bli bland de första att titta in i det som ska bli museets nya entré, restaurang och möteslokal - allt ritat av det uppmärksammade arkitektkontoret Elding Oscarson. Under dagen blir det också tillfälle att kika in i den nyrenoverade Internationella salen och ta del av förberedelserna i utställningssalarna.

 

Visningar: Start kl 10:30, 11:30, 13:00, 14:00 och 15:00. Samling i museets skulpturpark. Max 15 personer per grupp, hämta biljett i SFV-tältet i Lundagård. Tyvärr kan rullstolar och barnvagnar inte tas med in i lokalerna denna dag.