Påvebesök i Lund

Påve Franciskus kommer till Lund


Det Lutherska världsförbundet och Vatikanen har beslutat att mötet ska hållas i Lund – dels därför att Lund representerar en tusenårig kristen närvaro före och efter reformationen, dels därför att Lutherska världsförbundet bildades i Lund för snart 70 år sedan.

Mötet hålls för att katoliker och lutheraner på många håll i världen under 2017 gemensamt kommer att uppmärksamma att det gått 500 år sedan reformationen, att de i dag har mer som förenar än som skiljer och att den ekumeniska samverkan har blivit en global rörelse och nödvändighet.

Välkommen till Lund den 28-31 oktober

Den 31 oktober kommer påve Franciskus till Lund då Vatikanen och Lutherska världsförbundet uppmärksammar reformationens 500-årsminne i domkyrkan. Gudstjänsten i Lunds domkyrka kommer att sändas i Sveriges television och visas på storbildsskärm på Stortorget i Lund.

Tänk på att det kommer att vara mycket folk i rörelse och att stora delar av Lund är avspärrade för fordonstrafik. Du tar dig bäst till Lund med kollektivtrafik den 28-31 oktober. Vi rekommenderar alla att vara ute i god tid - håll koll på kollektivtrafiken på Skånetrafikens hemsida. Lund C kommer vara öppen som vanligt men Botulfsplatsen kommer att vara stängd. På Lunds kommuns hemsida kan du hålla dig uppdaterad på avspärrningar och tider som kan komma att ändras med kort varsel.

Här nedan har vi samlat information inför ditt besök i Lund den 29-31 oktober.

29 - 30 oktober 2016

Turistbyrån
Med anledning av påvens besök i Lund den 31 oktober, har Turistbyrån utökade öppettider under helgen. Turistbyrån kommer även att arrangera guidad stadsvandring till fots under lördagen och söndagen. Information om den guidade turen hittar du här.

Turistbyråns öppettider:
Lördag: 10.00-16.00
Söndag: 10.00-16.00
Se ordinarie öppettider här.

Shopping och mat
Sista helgen i månaden har stora delar av Lunds centrum utökade öppettider, så även denna helg. Restaurangerna har blivit rekommenderade att ha öppet under hela helgen. I oktober är temat mat och handeln har en gemensam höstprofil som kommer att uppmärksammas med diverse aktiviteter. 

Handelns rekommenderade öppettider:
Lördag: 10.00-16.00
Söndag: 12.00-16.00

Måndag 31 oktober 2016

  • Påven kommer att vara i Lund för att medverka i en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan. I samband med detta kommer han även att träffa kungafamiljen i Lund. För detaljerat program för påvens aktiviteter i Sverige, se Svenska Kyrkans hemsida.
  • Gudstjänsten är planerad till 14.30 och SVT sänder på storbildsskärmen på Stortorget mellan 14.15-16.15. För detaljerad sändningsinformation, se SVTs tablå.
  • Det kommer att finnas InfoPoints på flera ställen i innerstaden för att hjälpa besökare. Där erbjuds bland annat första hjälpen, tolkservice och kartor. För allmän turistinformation är turistbyrån öppen med utökade öppettider från 08.00-20.00.

Det finns ingen möjlighet för allmänheten att möta påven under besöket i Lund. Biljetterna till eventet i Malmö kan köpas här.

 

För att värma upp inför påvebesöket kommer det den 26-28 oktober att hållas en seminarieserie med temat Påven Franciskus: tro - politik - reformationen. Klicka här för mer information.

Läs mer om påvebesöket här:
Katolska kyrkan
Svenska kyrkan

 

Vi uppdaterar den här sidan kontinuerligt.