Välkommen till Lund

På dessa sidor kan du som turoperatör eller bussresearrangör få tips på hur du kan ge dina kunder en trevlig upplevelse i Lund.

 

Här finns information om våra sevärdheter, restauranger och hotell som kan ta emot grupper. Du finner även praktisk information om var du till exempel kan parkera din buss i Lund.

 

Vill du ha personlig hjälp är du välkommen att kontakta Jenny Larsson på Lunds Turistbyrå +46 (0)46- 359 59 64, jenny.larsson@lund.se.

LUND -Tusen år av historia på gångavstånd

Lund är en levande och kontrastrik stad. Här bland kullerstenar och korsvirkeshus, möts människor från hela världen och det är alltid något på gång. Universitetet och dess nära 40 000 studenter sätter en tydlig prägel på staden, med studentspex, nationer och livliga caféer. Medeltiden är ständigt närvarande i Lunds vackra stadskärna, men bara ett stenkast bort skapas framtiden. 

Det historiska Lund

Lund är en av Sveriges äldsta städer och grundades av den danske kungen Sven Tveskägg omkring år 990. På den tiden tillhörde Skåne förstås Danmark och så förblev det i över 600 år.När man närmar sig staden sticker Domkyrkans torn – ”Lunna pågar” i folkmun- upp över slätten. Lunds domkyrka är ett av Skånes mest populära besöksmål med 700 000 besökare per år. Många av dessa kommer för att se det astronomiska uret från 1400-talet med dess magnifika kalender. Den storslagna kyrkan är det bästa exemplet på romansk arkitekturstil i Norden, med vackra sakrala glasmålningar och en enastående predikstol från sent 1500-tal.

Endast ett stenkast från kyrkan ligger världens näst äldsta friluftsmuseum Kulturen. Museet består av två spännande kvarter med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja att ta del av ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.

Världsunikt museum och rogivande oas

Promenera upp genom Lunds gamla kvarter till det världsunika konstmuseet Skissernas Museum. Samlingarna börjar redan ute i skulpturparken med världskända skulpturer. Inne på museet visas skisser och modeller av kända offentliga konstverk. Ett kvarter bort ligger botaniska trädgården, Lunds oas. Förutom sina växthus och tusentals växtarter, fungerar parken som en rogivande och inspirerande plats för trädgårdens årliga hundratusentals besökare.

Utanför Lund

Strax utanför Lund finns Flyinge, ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift. Det är ett unikt hästsportcentrum som ofta besöks av såväl hästentusiaster som historiskt intresserade. I Dalby endast 15 minuter med buss österut, ligger Nordens äldsta stenkyrka. Heligkorskyrkan ligger vackert på höjden med utsikt över slätten och havet i fjärran.